Понеделник, 15 Май 2023 07:35

Започва детският театрален фест "Вълшебната завеса"

Оценете
(2 гласа)

С представлението „Завръщането на цветята“ на Мим формация „Жар театър“ днес, в Търговище се открива XXII-то издание на Международния фестивал на спектакли за деца “Вълшебната завеса“. На площада пред Драматичния театър ще се съберат десетки деца от детските градини и училищата в Търговище, за да се насладят на специално подготвената програма.

През следващите пет дни, от 15 до 19 май, младите зрители ще видят някои от най-добрите образци на театралното изкуство. В конкурсната програма са включени седем български представления и две международни – от Великобритания и Сърбия. Селекцията направи театроведът Михаил Тазев.

Спектаклите ще оценява международно жури с председател д-р Аглика Стефанова-Олтеан. Ще бъдат присъдени осем награди за най-добри постижения в областта на режисурата, сценографията, музиката и актьорското майсторство.

Съпътстващата програма на фестивала включва театрални ателиета, уършопи „Вкуси карнавала“ и „Мястото, на което принадлежа“ и конкурс за съвременна драматургия за млади зрители „Зелената котка“.

Очакванията са през театралните салони и всички съпътстващи прояви да преминат над три хиляди зрители. Част от фестивалните спектакли правят изнесени представления в съседни общини, което разширява територията на събитието.  

Фестивалът „Вълшебната завеса“ се провежда с подкрепата на Министерство на културата, Община Търговище и частни спонсори. Като партньор ежегодно се присъединява и Община Опака.

Прочетена 251 пъти

facebook coment