Неделя, 04 Септември 2016 13:23

За първи път за Съединението тържествени ритуали в Търговище

Оценете
(1 глас)

За първи път в Търговище ще има тържествен общоградски ритуал, заря-проверка и редица прояви по повод 6 септември, когато се навършват 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Проявите ще са в навечерието на празника – на 5 септември, като началото се слага с откриване на изложбата за 100-годишнината от Тутраканската епопея - „Тутракан – 1916 и 45-а Тутраканско корпусна артилерийска бригада”. Тя е подредена в Славейковото училище, а откриването е от 18:30 часа в понеделник. Половин час по-късно, в двора на историческото училище ще бъде прожектиран на открито филмът „Достойно за удивление”, създаден по поръчка на Генералния щаб на Българската армия.

urok muzeia 300x225

В 20.15 часа ще тръгне шествие от централния площад „Свобода“ до Войнишкия паметник на бул. „Цар Освободител”, където ще започне тържествената заря-проверка с участието на роти от Шуменския факултет на Националния военен университет, ученици от Спортно училище „Н. Симов” и Духовия оркестър на Община Търговище.

Pametnik voiniski 1  Pametnik voiniski 2

В дните 3 – 6 септември, от 9.30 – 13.00 ч. Славейковото училище ще бъде отворено за безплатни посещения.       

В навечерието на светлата дата, на 4 септември, ще се почистват войнишките паметници в селата Алваново, Дългач, В. Левски, Александрово, Драгановец, Росина, Стража и ще бъдат поднесени цветя на признателност на паметниците там на 5 септември, от 10.00 ч. Инициативата е на местните читалища по повод 100-годишнината от Тутраканската епопея и 131 години от Съединението.

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885.

След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите "Съединение". Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември нов стил) 1885, подкрепен от българския княз Александър I.

6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България. Изстрадалият ни народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. Берлинският диктат осакати извоюваната с толкова кръв и страдание свобода. Този абсурден и престъпен международен акт става причина за всички катаклизми на Балканите - Сръбско-българската война, въстанията в Македония и Одринска Тракия, войните през 1912 и 1913 г., въвличането на балканските държави едни срещу други в Първата световна война маркират само големите конфликти, в чиято основа са решенията на Берлинския конгрес да разпокъса един народ с хилядолетна история и култура.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Честит празник!

Прочетена 2364 пъти

facebook coment