Неделя, 11 Септември 2016 16:39

Над 50 баклави за сладкия празник в Драгановец

Оценете
(3 гласа)

Ароматен и сладък празник на баклавата спретнаха на мегдана в търговищкото село Драгановец. В навечерието на Байрама над 30 майсторки от района и съседни върбишки и преславски села представиха за дегустация близо 50 тави със сиропирани изкушения.

baklava Draganovec

Чудни аромати и вкусове на масло, канела, лимон и орехи възбудиха апетита на гостите, които имаха възможност да опитат от традиционна турска баклава от 60 точени листа до лакомство приготвено от картофено тесто. Най-вкусните и атрактивни десерти бяха отличени в кулинарна надпревара от тричленно жури – Росица Куцарова, директор на регионалната библиотека в Търговище, шефката на историческия музей Магдалена Жечева и кметът на Драгановец. 

baklava Draganovec1

За авторството на апетитния сиропиран десерт спорят народите от Близкия изток. Турците обаче са всепризнатите майстори на баклавата, като освен различни вкусове са дали и причудливи имена. Баба Фатме показа как се правят т.нар.„пръсти на везира”, която се поднасяла на султаните. За Байрама тя е надиплила пет тави с баклава.

"За втори път правим празника на баклавата, за да възродим древните кулинарни традиции и добросъседството", сподели Фани Ахмедова, секретар на НЧ „Христо Ботев” и инициатор на проявата. А докато гостите сладко си похапваха, самодейни фолклорни състави от читалищата в Търговищко ги веселиха със своите песни и танци.

 

Прочетена 2746 пъти

facebook coment