Понеделник, 03 Октомври 2016 14:02

Как потурите станаха...ще видите в гостуващата изложба "Модата алафранга"

Оценете
(3 гласа)

Етнографският музей в Пловдив гостува в Търговище с изложбата "Модата алафранга". Тя представя как потурите са станали панталони, а сукманът - копринена фуста. Ще бъде открита на 4 октомври, от 17.30 ч. в Славейковото училище, съобщиха от Регионалния исторически музей в Търговище.

Изложбата представя еклектиката на облеклото в края на ХIХ век и началото на ХХ век, навлизането на европейските модни влияния в една ориенталска по дух страна. Тя разказва как и защо в многоетничен град като Пловдив се появяват невероятните съчетания между традиционното облекло и навлезлите от Виена или Париж дрехи и аксесоари. По женската дреха може да се проследи разчупването канона на носията и постепенната ù замяна с копринена, дантелена или сатенена рокля или костюм. Как дългата домашна риза е заменена с фино бельо – гащи с цепки и фльонги, силно пристегнати корсети, потници с дантелени презрамки и т.н. За първи път жената в къщата се разхожда по прозрачна наметка – лезьос, докато пие сутрешното си кафе, което си е истинска революция в нравите и морала на възрожденеца. Същата съдба има и мъжката носия, чиито елементи дълго време съжителстват с модерния костюм. Често може да се забележи калпак, вместо бомбе, или шаячни потури със сако.   

Сменя се всичко от възприятията и начина на живот през облеклото (горно и долно), та до дребните аксесоари, които съпровождат бита на „коконата” или господина, анонсират изложбата гостите от РЕМ-Пловдив. 

Алафранга – от ит. alla frаnса (по френски начин), украса. Често се използва, като мода-течение (по европейски). Алафранга е символ на богатство, на откритост към широкия свят. Търговците, които пътували не само до големите селища на Османската империя, но и до Виена, Лайпциг, Беломорието…  носили моди и забележителности в своите домове. 

Алафранга се е носило, горе-долу така:

  • Жените – фусти, корсети, шапки с цветя, прически, лачени обувки…
  • Мъжете – костюм… риза, вратовръзка или папионка, лачени черни боти, заострени мустаци, прическа – Ала Брос

Алафранга присъства и в дома, като изографисана, декоративна ниша в стената. На най-видното место в къщата, обикновено, обиколена от широк холкел и най-често има за основа мраморна плоча. В дъното на Алафрангата хvдожници изписват букети, вази с цветя, архитектурни пейзажи, хералдични изображения и др.Прочетена 3564 пъти

facebook coment