Вторник, 14 Март 2017 08:02

Община Търговище иска от държавата собствеността на Мисионис

Оценете
(2 гласа)
Община Търговище иска от държавата собствеността на Мисионис Сн. nrgtv.bg

Помощ за уреждане на собствеността на древния град Мисионис поиска от Министерство на културата кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Това стана на VII-то издание на кампанията "Чудесата на България", което се проведе вчера в гр. Велики Преслав.

Сега територията, където са руините се води горски фонд, което възпрепятства кандидатстването по европейски проекти, уточняват от пресцентъра на областна управа, чието ръководство също присъства на туристическия форум. Археологическият обект спечели миналогодишната награда на „Чудесата на България“ в раздел „Открития“.

Участниците в дискусията обсъдиха създаването на нов туристически маршрут за областите Шумен и Търговище и възможността за посещение с един билет на знаковите обекти Плиска, Преслав, Шуменска крепост, Мадарски конник и Мисионис.

Преди по-малко от седмица европейските институции определиха 2018 година като година на културното наследство. Според вицепрезидентът Илияна Йотова са предвидени допълнително 10 милиона евро за културно наследство в България.

Във Велики Преслав се събраха представители на изпълнителната и местната власти, туристическия бранш, учени, историци и археолози и обсъдиха новите възможности за развитие на културно-историческия туризъм в региона. VII-то издание на кампанията "Чудесата на България" бе организирано от вестник "Стандарт", под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

Прочетена 2353 пъти

facebook coment