Вторник, 28 Март 2017 15:41

Измиха до блясък паметника на Никола Симов-Куруто (видео)

Оценете
(2 гласа)

С дарителската подкрепа на Ротари клуб – Търговище се връща блясъка на паметника на Никола Симов-Куруто, знаменосецът на Ботевата чета. Тези дни монументът беше измит с водоструйка от работници на строителния предприемач и ротарианец Тошко Райчев.

С течение на времето паметникът беше посивял и мръсен, заради наслоени прах и кал. За да се възстанови първоначалната красота на врачанския варовиков камък той беше третиран със специален препарат, след което измит. Премахнати са стари тополи и саморасла растителност от двора на близкото Славейково училище, които засенчваха образа на революционера. Възстановена е и част от оградата и настилката на стъпалата. Предстои да са подновят изпочупени мраморни плочи наоколо, да се постави художествено осветление и информационна табела, както и да се облагороди прилежащото пространство.

Идеята за цялостното обновява на паметника на Никола Симов-Куруто е на местните ротарианци, а парите за реализацията й бяха събрани на благотворителен бал.

kyryto

Паметникът на Никола Симов - Куруто е едни от символите на Търговище и всяка година на 2 юни с венци, цветя и свеждане на глави в знак на признателност там се отбелязва Деня на Христо Ботев. Решение за неговото построяване е взето на 23 юни 1960. Открит е на 1 юни 1963 г.

Прочетена 2692 пъти

facebook coment