Събота, 06 Май 2017 08:33

Гергьовден е!

Оценете
(1 глас)

Гергьовден е един от най-почитаните празници в България. На този ден празнуват около 200 хиляди души. Той е имен ден на носещите имената Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо, Генчо, Генади, Гошо, Глория, Генка, Гена, Генко, Геро, Гита, Григор,  Галин, Галина, Галя, Гичка, Гица. На именниците – честито!

Свети Георги е роден в Кападокия (Мала Азия). Имал е добро за времето си образование. Едва на 20 години, той получава висока военна титла като талантлив пълководец. Син на богати християни, Георги става страстен привърженик на Христовата вяра. През 288 година е бил подложен на жестоки изтезания и е обезглавен по времето на римския император Диоклециан (284-305) заради вярата и убежденията си. Георги се превръща в образец на „идеалния воин -християнин“ и светец-покровител на войската.

sv georgi moshti сн. Мощите на Св. Георги в Лод, Израел в храм "Св. Георги" на Йерусалимската православна църква 

Легендата гласи, че близо до мястото, където е погребан свети Георги – от близкото езеро излизал голям и страшен змей. Той унищожавал цялата околност със смъртоносното си дихание. Страданието на хората било голямо, но не знаели как да се спасят от бедата, в която са изпаднали. Те се обърнали за помощ към Св. Георги и храбрият войн възседнал коня си, взел острото си копие и с голямо мъжество сразил змея. Заради тази победа и за показаното мъжество  Свети Георги се нарича Победоносец.

Свети Георги Победоносец е един от най-почитаните светии в България. Той е покровител на овчарите и стадата, като от III век той е и покровител на войската. Гергьовден като цяло е подчертано земеделски и скотовъден празник. Тогава е и първият път в годината когато се изкарва добитъкът на паша.  На Гергьовден навсякъде се коли агне като жертва на светеца-покровител. Приготвя се обща трапеза. Около трапезата цял ден се играят гергьовденски хора и се люлеят децата на празнична люлка. С цветя и билки се  окичват врати и прозорци.

6 май – Гергьовден е официален празник в Република България. Той е обявен и за ден на Храбростта на Българската Армия. Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден За храброст – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление на Министерския съвет.

Прочетена 2125 пъти

facebook coment