Сряда, 10 Май 2017 08:44

Изложба за изобретенията на Сименс гостува в музея в Търговище

Оценете
(1 глас)

На 10 май, от 17.30 ч., в Славейковото училище, отваря врати гостуващата експозиция "Завръщане в бъдещето", съвместна изложба на Siemens България и Националния политехнически музей. Тя е посветена на изобретателя, предприемача и основател на компанията Вернер фон Сименс (1816-1892).

Чрез снимки от архивите на Siemens е представен живота, постиженията и наследството на Вернер фон Сименс, неговите изобретения, социални програми, развитието на ключови технологии от началото на 19-ти век до наши дни, както и за някои от най-важните етапи от развитието на компанията по пътя към утвърждаването й като един от най-разпознаваемите световни брандове. Идеята на изложбата е да покаже неразривната връзка между иновативността и пионерския дух на компанията и нейните днешни постижения и философия, които позволяват да бъде неизменно на гребена на технологичната вълна вече близо 170 години.

Показани са предмети, уреди и други материали от фонда на Националния политехнически музей, свързани със Siemens, които свидетелстват за развитието на технологиите от края на 19-ти век до днес. Обединявайки автентичните артефакти с ретро снимки, изложбата не просто хвърля светлина върху хода на техническия прогрес, но върху бита и ежедневието на българина през миналия век, част от който са били тези предмети и технически средства.

Изобретенията на Вернер фон Сименс са в основата на голяма част от технологиите в сферата на електротехниката, енергетиката, комуникациите, транспорта, които познаваме и използваме днес. Сред тях са: точковият телеграф, променил из основи комуникациите; динамо машината, направила революция в използването на електричеството като източник на енергия; първият електрически локомотив, представен на Берлинския търговски панаир през 1879 г.; първите електрически улични лампи, инсталирани по Кайзергалери в Берлин през същата година; първият в света електрически трамвай и много други основополагащи изобретения.

Експозицията е отличена в категорията "Съвместна изложба, представяща атрактивен и оригинален проект" на Панаира на музейните изложби Русе 2016. Отличена е с Голямата награда на журито за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2016 г. в конкурса READ&TRAVEL, провеждащ се в рамките на XIV-то Международно изложение "Културен туризъм" във Велико Търново в периода 6-8 април 2017.

Прочетена 1661 пъти

facebook coment