Четвъртък, 11 Май 2017 09:08

В Търговище спазариха вино за царската трапеза (видео)

Оценете
(2 гласа)

В Търговище за първи път на открито беше показана възстановка на средновековен пазар за вино. Закупуването на вино, обсъждане качествата на напитката и спазаряване на количествата за войската, царския двор и за причастие в църквата представи местния патриотичен клуб „Възраждане". Събитие беше част от културно-развлекателната програма на 240-я пролетен панаир в Търговище, който продължава до 14 май.

По време на Второто българско царство са се организирали тържища, за да се подбере най-добрият елексир за владетелите, които пиели ежедневно. Чашникът или така нареченият епикерний е имал ключова роля за подбора. Великият епикерний Страцимир пристигна на голямото тържище, за да избере вината за двореца на Йоан Асен Втори.Придружават го епископа, ковчежника и столника Слав, които се грижат за царската трапеза.

Освен да се наслади на живата картина за подбор на добро вино за царската трапеза публиката имаше възможност да се запознае с ритуала по декантиране на червено вино, както и да дегустира гроздови елексири на различни изби.

Прочетена 1875 пъти

facebook coment