Вторник, 16 Май 2017 10:50

Ах, тези пороци - гостуваща изложба

Оценете
(1 глас)

На 18 май, от 17.00 ч., в Регионален исторически музей-Търговище, Славейково училище, ще бъде открита изложбата "Ах, тези пороци?!?" на Исторически музей – Горна Оряховица. Тя е посветена на сладки, горчиви или тръпчиви изкушения в живота на човека, на които се отдаваме ежедневно, макар те не винаги да са безвредни.

„Захар, кафе & сие“ представя историята на захарта и сладките изкушения в Горна Оряховица, един от българските градове с многогодишни традиции в сладкарството.

„Тютюн, енфие & сие” е своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости. В Горна Оряховица е имало пет тютюневи фабрики. Най-известната от тях е „Малка Загорка”, откъдето са голяма част от експонатите, някои вече с над 100-годишна история.

Експозицията представя различните начини за употреба на тютюна – дъвчене, смъркане, пушене, както и колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват архивни фотографии, свързани с производството и потреблението на тютюна в България, както и парадоксални реклами на порока.

Прочетена 1695 пъти

facebook coment