Четвъртък, 18 Май 2017 08:23

Предстои нощ в музея - атракции, изложби, еуфория

Оценете
(1 глас)

Регионален исторически музей – Търговище отново ще бъде част от общата музейна еуфория със своето 11-то издание на Европейската нощ на музеите. В Европейската нощ на музеите всички експозиции в Търговище ще работят от 18.00 ч. на 20 май до 1.00 ч. на 21 май (неделя), съобщават от РИМ – Търговище.

Всички посетили музейните обекти и атракции и събрали съответните стикери, ще могат да участват в Томбола с награди, които ще бъдат връчени в навечерието на 24 май. Малко преди залез слънце, от 20 ч., пред Славейковото училище Зорница Върбанова и Петър Коцев от Младежката група към НД „Традиция”- Регионален клон „46-и пехотен Добрички полк”- гр. Добрич ще демонстрират Фланкировка – бойни умения с казашки шашки, изкуство за владеене на сабя. Веднага след тях ще се включат актьорите на Куклен театър – Търговище, които ще ни завладеят с музиката и песните на своите спектакли.

В Археологическата експозиция на музея посетителите за първи път ще имат възможност да видят спасените находки при проучването на Селищна могила „Търговище - Гарата” във връзка със строежа на Пречиствателната станция в града ни. При разкопките през 2010 г. бяха открити исторически свидетелства от средния и късния халколит (V хил. пр. Хр и римския период ІІI – ІV век.

В Свещаровата къща малки и големи ще се запознаят с майстора Валентин Димитров от гр. Елена, който ще демонстрира пред всички желаещи тънкостите на грънчарството. На грънчарското колело, до майстора, всеки ще може да се опита да изработи и декорира свое собствено глинено съдче.

Разнообразни нови изложби в Славейковото училище ще зарадват всеки посетител. Изложбата „Аз Васил Лъвский в Карлово роден…” представя образа на Левски и неговото дело чрез графични творби на български художници и ни връща към истините и Личността на Апостола. Изложбата „Завръщане в бъдещето" Вернер фон Сименс (1816 – 1892). Изобретател, предприемач, патриарх е увлекателен разказ с който ще отпътувате към зората на съвременните технологии. Изложбата „Година първа, брой първи” представя колекция от първите броеве на вестници от началото на 90-те години на ХХ век. Изложбата "Ах, тези пороци?!?" е посветена на кафето, захарта, тютюна, енфието.

В Свещаровата къща изложбата „Старинният квартал Вароша–вечната любов в сърцето на градовете” предлага приятна разходка в старите улици на градовете Ловеч, Благоевград, Велико Търново, Разград и Търговище

В музейната нощ за всеки ще бъдат отворени още Археологическата експозиция, Хаджи Ангеловата къща и Свещаровата къща.

Прочетена 2135 пъти

facebook coment