Вторник, 30 Май 2017 11:28

Празници на женските и девически хорове предстоят в Търговище

Оценете
(2 гласа)

От 2 до 4 юни ще се проведе десетото издание на Празниците на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева”. В тридневния фестивал ще бъдат представени поредица от концерти на хорове от България, Македония и Полша.

Празниците ще бъдат открити на 2 юни, петък, от 18 часа, в концертната зала на Читалище „Напредък”. В него ще вземат участие Женският хор „Златна лира” – Търговище, с диригент Илиана Иванова; Женският хор „Христина Морфовя” - София, с диригент Таня Никлева - Владева и Академичният народен хор на АМТИИ – Пловдив, с диригент проф. Костадин Бураджиев.

На 3 юни, от 17.30 часа, в концертната зала на читалище „Напредък” ще се изявят: Детският хор на БНР – София, с диригент Венеция Караманова; Девическият хор „Стив Наумов” – Македония, с диригент Любо Трифоновски и Женският хор „Канцона” – Полша, с диригент Наталия Писка.

Втората част на концерта ще започне в 19.15 часа с изпълнение на „Сюита за детски, женски, народен хор и оркестър” от Красимир Кюркчийски.

Неделната изява на 4 юни ще бъде сборен концерт. Той ще бъде изнесен от 10.30 часа, в храм „Свети Иван Рилски”.

Според регламента на Празниците всeки хор ще изпълнява 30- минутна програма по собствен избор, като единствено условие е в избора на репертоар да е включена най-малко една песен от български композитор.

Официални гости на концертите ще бъдат акад. проф. Емил Янев; диригентът Йордан Камджалов; председателят на Съюза на българските композитори Ценко Минкин и зам.-председатетят Деница Узунова; композиторът, пианист, диригент и преподавател в Консерваторията в Истанбул Йозджан Сьонмез; диригентът от Македония Летка Димовска - Полизова и редакторът и водещ в БНР Емануела Манчева.

Входът за концертите е свободен.

Хоровите празниците се провеждат през 2 години, а целта им е да стимулират развитието на женското и девическото хорово пеене и да съдействат за по-доброто взаимно опознаване на хората в Европа. Организатори са Община Търговище, Българския хоров съюз, Съюза на българските композитори и Балканския хоров форум.

Прочетена 2100 пъти

facebook coment