Четвъртък, 01 Юни 2017 10:15

Столица на чесъна става село Пробуда тази неделя

Оценете
(1 глас)

За първи път търговищкото село Пробуда ще се превърна в столица на чесъна. На 4 юни (неделя), от 11 ч. на площада пред местното читалище ще се проведе Празник на чесъна. До преди години в този край се отглеждаха декари с чесън, но в последно време той се сее предимно в личните дворове. Сега местните искат да възродят интереса към растението, което масово се използва още от древни времена в кулинарията и медицината.

В кулинарна изложба организаторите от читалище в с. Пробуда ще покажат ястия с чесън, ще открият пазар само за един продукт – чесън. Така че, сигурно е, че ще видите много и различни сортове чесън накуп! Символично на голям „картонен чесън“ ще можете да оставите и своите послания за този естествения антибиотик. Освен твърде дъхав празникът ще бъде гарниран с много музика и танци на самодейни групи.

Смята се, че чесънът е родом от Средна Азия, макар да е бил отглеждан във всички велики древни държави – Египет, Гърция и Рим. Чесънът, наред с лука, е едно от най-древните култивирани растения. Използва се в кулинарията, медицината и религиозните обреди от 6000 години. И нищо чудно, защото благодарение на антисептичните си свойства чесънът винаги е предпазвал хората от различни стомашно-чревни инфекции. През 1720 г. пък в комбинация с оцета е спасил хиляди жители на Марсилия от чума.

Чесънът е естествен антибиотик, който укрепва имунната система и разрежда кръвта. Растението дължи силната си миризма на сяросъдържащите вещества в него. Най-много почитатели на чесъна има в Южна Азия. Японците почти не използват чесън в кулинарията, но го прилагат в медицината.

Прочетена 2578 пъти

facebook coment