Вторник, 06 Юни 2017 09:56

Камата на Никола Симов-Куруто е част от националната изложба „Сабите на войводите”

Оценете
(1 глас)
Камата на Никола Симов-Куруто е част от националната изложба „Сабите на войводите” Сн. РИМ-Търговище

Регионален исторически музей - Търговище участва с камата на Никола Симов - Куруто, знаменосец на Ботевата чета и нож-каракулак на Георги Гюслиев, участник в четата на Бачо Киро в Националната изложба "Сабите на войводите", която е дело на музея във Велико Търново. Тя е посветена на 180-годишнина от рождението на Васил Левски и 150-годишнината от битката на четата на Филип Тотю край с.Върбовка.
За първи път на едно място могат да се видят 44 хладни оръжия (саби, револверни саби, каракулаци, ятагани и ками), притежавани от 38 български войводи и революционери, борили се за свободата на отечеството от 1835 до 1876 година, съобщават от РИМ - Търговище. Сред тях са оръжията на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа и Хаджи Димитър, на Георги Раковски, Велчо Атанасов - Дамджията, на Панайот Хитов и Филип Тотю, на Матей Преображенски, на герои от Априлското въстание като Павел Бобеков и легендарния поп Груйо Бански. Експозицията включва и 14 литографии на исторически сцени от борбите за национално освобождение. Луксозен каталог, включва всичките ценни експонати.
Изложбата обединява ценности от фондовете на 18 български музея: Велико Търново, Ловеч, Плевен, Варна, Враца, Габрово, Русе, Сливен и Търговище, Националния военноисторически музей - София и историческите музеи в гр. Бяла Черква, Дряново, Елена, Лом, Панагюрище, Севлиево, Трявна.
Изложбата е отворена за посещения до 18 юли т.г.

Прочетена 2151 пъти

facebook coment