Сряда, 21 Юни 2017 15:33

Билкар и кукловоди разкриват магията на Еньовден в Търговище

Оценете
(1 глас)
Билкар и кукловоди разкриват магията на Еньовден в Търговище Сн. РИМ-Търговище

На 24 юни (събота), от 10.00 ч. до 12.30 ч., пред Славейковото училище чрез демонстрация ще бъде разкрита магията на билките. Там ще гостува и дългогодишният билкар Георги Андонов от гр. Омуртаг, представител на Съюза на билкарите в България, информират от Регионалния исторически музей в Търговище. От там са подготвили и Еньовденски венец, през който всеки може за премине за здраве.

В навечерието на празника, на 23 юни (петък) от 21.30 ч., пред Славейковото училище има концерт-спектакъл „Актьорите пеят” на Държавен куклен театър – Търговище.

Нощта срещу Еньовден е една от най-мистериозните в годината. Това е и времето, в което всяка трева добива особена целебна сила. Казват, че тя се губи с изгрева на Слънцето. Затова още преди зората да пукне тръгват по гори и ливади да берат росни билки – еньовче, чемерика, тинтява, омайниче... Наближи ли изгрева поглеждат към Слънцето, за да видят неговия прощален танц. Вярват, че тези, които успеят да го зърнат ще са здрави през цялата година.

Част от набраните билки се свиват в “еньовска китка”, която, изсушена, ще служи за лек през годината. Разболее ли се някой, в нея е надеждата - киснат или варят китката във вода и с нея мият или запойват болния, за да оздравее.

Прочетена 2607 пъти

facebook coment