Четвъртък, 06 Юли 2017 14:00

Нов храм освещават в село Ловец тази събота

Оценете
(2 гласа)

Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще освети новия провославен храм Св. вмчк. "Димитър Солунски" в търговищкото село Ловец тази събота. Тържественото освещаване и празничното богослужение ще започнат в 9 ч., отец Бисер Христов, който преди шест години поема председатеството на храма и е сред двигателите за неговото завършване.

Строежът на Божия дом започна още през 2002 г. и след много перипетии, през 2008 г. завършва грубия строеж. След още 8 години храмът вече е изографисан и оборудван. Новопостроеният храм "Св. вмчк. Димитър Солунски" е изграден и благоукрасен изцяло с труд и средства на жителите от село Ловец и дарители от цялата страна.

Забележителното в него са уникалните стенописи, като е отделено особено внимание на български светители. Те са дело на иконографа от Търговище Ивайло Андонов, който е завършил иконопис във Велико Търново. На стените може да се види уникално по размери и композиция пано със Св. хан Тервел (Тривелий) пред портите на Константинопол при освобождаването му от арабските пълчища. Иконостасът също е дело на търговищкия майстор-дърворезбар Румен Добрев и се отличава с особената си прецизност и дълбочина на формите.

xram selo Lovec

"Това е една перла в короната на Търговищка духовна околия, която има общо 36 храма", казва отец Бисер.

Новата духовна обител очаква своите първи богомолци на предстоящото си освещаване в събота.

Прочетена 2830 пъти

facebook coment