Понеделник, 17 Юли 2017 09:24

Канят митрополит Йоан за богослужение на Мисионис (видео)

Оценете
(1 глас)

Мисионис има потенциал да се превърне във водещ туристически обект в Североизточна България от национално значение, смята ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров. Това показват и находките от тазгодишните проучвания. Община Търговище вече започна процедура да получи акт за собственост за ранновизантийския и средновековен град Мисионис.

Дарин Димитров, кмет на Община Търговище

„Ще бъде предложено в заключение на комисията обекта от местно значение да стане от национално значение и по този начин да може да кандидатстваме по европейски проекти. Проблемът тука е инфраструктурата, пътищата, идването на туристите до Мисионис. ”

Местната власт иска обекта да стане общинска собственост, за да може да развива и популяризира Мисионис и да го превърне в културна атракция. В момента археологическият обект попада в държавна горска територия, което възпрепятства възможностите за европейско финансиране. За проучвания годишно се инвестират по 35 000 лв. от местния бюджет и от спонсори.

Само едни тесен планински път води в този древен град, в който е кипял живот повече от 9 века. Достъпът на туристи е силно затруднен. В момента експертна комисия извършва кадастрално заснемане на терена.

Мисионис е една от най-важните български крепости, охранявала пътя от столицата Търновград до най-важното пристанище Варна. Градът е строен на високо, с мощни крепостни стени, затова до последно се е съпротивлявал на османската армия на Али паша. Умира в пламъци през 14 век. Археологическите проучвания на цитаделата това лято показва, че зидовете са много добре запазени.

Проф. Николай Овчаров, археолог

„Предполагам, че ще бъдат над 2-2,5 м. запазени, което означава че при една хубава реставрация и консервация ще има какво да се види. Наистина Мисионис започва да се показва едни хубав обект на културно-историческия туризъм. Защото каквото и да си приказваме ако нещо е съсипано до основи трудно може да бъде експонирано.”

Пред журналисти той сподели и идеята си да покани в края на ахеологическото лято Варненският и Великопреславски митрополит Йоан да извърши тържествено богослужение в древната базиликата на Мисионис, което ще е още една стъпка за популяризиране на обекта.

Разкопки Мисионис1

Това лято археолозите и близо 30 доброволци проучват участък южно от стражевите помещения на ранновизантийската порта, където откриват много бронебойни стрели, монети и прозоречно стъкло.

Прочетена 2008 пъти

facebook coment