Петък, 04 Август 2017 15:33

Митрополит Йоан възроди духовния живот на Мисионис (фото, видео)

Оценете
(2 гласа)

Варненско-Великопреславският митрополит Йоан отслужи тържествен водосвет в руините на разкритата раннохристиянска епископска катедрала в античния и средновековен град Мисионис край Търговище. Това се случва близо 1000 години, след като градът е бил разрушен и духовния живот замира.

Митрополит Йоан отслужи водосветен молебен заедно с архиерейския наместник Славчо Проданов в древната църква, датирана от 5-6 в. На него присъстваха представители на местната и държавна власт, граждани.

Misionis krast 1

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

„Да възродим, да възкресим онова, което е било тук като духовен живот и да напомним за това, което носи дълбока история“

След службата беше показан откритият на Мисионис преди време уникален оловен кръст-реликварий, където вероятно са се съхранявали мощи на Кръстителя на Северна България през І век, ученика на Исус Христос и брат на апостол Павел – апостол Андрей Първозвани. По думите на ръководителят на археологическите разкопки проф. Николай Овчаров при своята мисия апостол Андрей назначава първия епископ на Одесос (Варна), чийто далечен наследник се явява Негово високопреосвещенство митрополит Йоан.

Misionis krast

Проф. Николай Овчаров

„Кръстът, реликварият, който е открит само на 10 м. от църквата, с образа на Св. Андрей ни показва, че култът към него е бил много древен“

Мисионис е част от културното ни наследство и е в списъка на 100-те туристически обекта на България.

ОЧАКВАЙТЕ ВИДЕО

Прочетена 2417 пъти

facebook coment