Понеделник, 09 Октомври 2017 15:37

Изложба за спасяването на евреите гостува в музея в Търговище

Оценете
(2 гласа)

До 16 ноември - Международен ден на толерантността в Регионален исторически музей – Търговище е експонирана мобилната изложба „Крехка толерантност". Тя разказва за спасяването на евреите в Европа и е подготвена от Националния исторически музей - София.

Експонирана е в Славейковото училище и се състои от 14 пана, представящи в снимки и документи религията, традициите и културата на еврейската общност; хроника на преследването на евреите в Европа в периода 1933-1945 г., антиеврейските погроми, концлагерите, снимки на спасени евреи от Дания и Албания, документални свидетелства от Централния държавен архив за спасяването на българските евреи, снимки и информация за 20-те българи - „праведници на света", рискували живота си, за да помогнат на съгражданите си. Показана е и темата за драматичната съдба на евреите от новопридобитите Беломорска Тракия и Вардарска Македония.

Мобилната изложба вече гостува в няколко регионални музея от страната и има експериментален характер. Основната цел е да се провокират посетителите - най-вече учениците и по-младите хора - сами да откриват скритата история на експонатите и различното им значение. В местните музеи изложбата се допълва с оригинални експонати от местните музейни фондове.

Прочетена 1843 пъти

facebook coment