Вторник, 17 Октомври 2017 10:54

Уникалната колекция от творби на Румен Скорчев в Търговище се обогати с ново дарение (видео)

Оценете
(1 глас)
Уникалната колекция от творби на Румен Скорчев в Търговище се обогати с ново дарение (видео) Ели Скорчев дари 5 графики и масленото платно "Зима в Ески Джумая"

Художествената галерия в Търговище събра и показва в целия й блясък уникалната си колекция от творби на известния наш график акад. Румен Скорчев. Тя е третата по големина след тези в Националната и градската софийска галерии. Сбирката се обогати с още шест картини дарени от съпругата на художника Ели Скорчева за изложбата „Щедростта на един творец“. Тя е посветена на 85-та годишнина от рождението на Румен Скрочев, който е роден в Търговище.

Изложбата „Щедростта на един творец” развежда почти по целия творчески път на Румен Скорчев, който ни напусна на 6 септември 2015 г. Познат най-вече като график, той оставя внушително като обем творчество в техниките офорт, медна гравюра и литография. Развива и усъвършенства сложната технология на дълбокопечатната гравюра. Всички графични листи представени в галерията носят усещане са композиционен ред и сигурна ръка, разказа Сузана Каранфилова, главен уредник в Националната художествена галерия в София.

Румен Скорчев е автор на едни от най-ярките илюстрации на книги, част от които също са представени в изложбата, а по-малко познатото му лице живописта също присъства с няколко маслени платна. Местният художествен фонд се обогати и с още едно „Зима в Ески Джумая”, рисувано през 94 –та години. Заедно с други пет графични листи по бе дарено на търговищката галерия от съпругата на художника Ели Скорчева.

Изложбата „Щедростта на един творец” предстои да бъде показана в галерии в страната.

Прочетена 2448 пъти

facebook coment