Сряда, 01 Ноември 2017 09:13

Първият буквар с образа на славянските просветители показват в музея в Търговище (видео)

Оценете
(1 глас)

Едни от най-старите учебни пособия и първия буквар с образа на славянските просветители Кирил и Методий показват в Търговище. Експонатите от фонда на Националния музей на образованието в Габрово водят посетителите по пътечката, която пази българският дух и слово. Двата музея си подават ръка, за да отбележат Деня на народните будители, а изложбата е представена във възрожденското училище в Търговище, където е учителствал един от будителите Петко Рачев Славейков.

С изложбата „И ний сме дали нещо на света” обръщаме поглед назад, във вековете, за да си спомним за хората, който са пробуждали народа ни чрез словото.

Магдалена Жечева, директор РИМ - Търговище

„Има нужда именно от спомена, от възраждане на знанието за големите българи, както казва самият Стоян Омарчевски, министърът, който предлага да бъде честван този празник”

Ценни експонати и постери проследяват историческия път на образованието в България. Сред тях преносимата мастилница или дивит. През 19. век учител, който я закачал на пояса си, се е радвал на уважението на околните. Предците ни се учели да чертаят буквите върху пинакида, а по-късно пишели на плоча с калем.

Любопитство предизвикват още – керамични дъна с врязани букви, репродукции на икони на славянските просветители, както и буквара на Георги Бусилин от 1844 година, където за пръв път се появяват образите на Светите равноапостоли Кирил и Методий.

Изложбата „И ний сме дали нещо на света” ще остане в Търговище до месец март 2018 г.

 

Прочетена 2143 пъти

facebook coment