Вторник, 19 Април 2016 14:50

Канят бебоци да гледат театър на възглавници

Оценете
(0 гласа)

Нестандартното представление "Жълто" за децата до 3-4 годишна възраст е номинирано за участие в тазгодишното издание на Международния фестивал „Вълшебната завеса” в Търговище. То е провокация към консервативно настроените, които считат, че бебоците не са в състояние да възприемат живото изкуство. Предизвикателството хвърлят актрисата Десислава Минчева и авторът и режисьор на спектакъла Петър Тодоров от Център за изкуство „За Родопите”.

Малчуганите се разполагат на възглавници в непосредствена близост с театралното пространство и дори могат да участват в представлението. С разнообразни кубове актрисата създава образи, които децата разпознават. Така неусетно се увличат в игра на въображението и развиват възприятията си за света.

„Жълто” е вдъхновен от идеята за осъществяване на театрална комуникация с публика, която обикновено остава игнорирана поради предразсъдъци, че е прекалено малка, за да възприема изкуство – казват създателите на спектакъла. Под вещия надзор на детски психолог, театралните творци предлагат на бебетата и най-малките деца възможност да бъдат въвлечени в сценични ситуации, които да стимулират сетивата им и неусетно да ги потопят в магията на живото изкуство.

Спектакълът има повече от 80 представления в страната. На 12 май, от 17.30 ч. можете да заведете своите малчугани на първата им среща с живото театрално изкуство в камерната зала на Драматичния театър, приканват от културната институция.

Прочетена 1835 пъти

facebook coment