Четвъртък, 30 Ноември 2017 13:45

Видео: Екзотиката на китайската кухня се разкри в Търговище

Оценете
(2 гласа)

Ароматите на вкусната храна на далеч и загадъчен Китай се разнесоха снощи в Търговище по време на първата по рода си вечер на китайската кухня. Тя беше организирана от Сдружение „Приятели на Китай“ с председател Румен Новаков и Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет. Пиле умбал, оризови спагети и здравословна салата с краставици и рачешки ролца приготви пред очите на 100-ната гости китайският готвач Дай Лу, който от 20 години живее в България и върти ресторант във Велико Търново. Затова той си има българско име Тони, а езикът ни за него отдавна не е тайна.

chaina food

Отделно на дегустационната маса бяха подредени 15 блюда на местни кулинари и на ученици от хранителното училище. Те участваха в надпревара оценявана от главния готвач Лу и двете доброволки от Китай у нас Сю и Дю. Визия, аромати и вкусови качества са трите водещи неща за добро китайско блюдо, каза майсторът. Първата награда грабна Марияна Хаджиева, която впечатли журито с пиле по китайски. Истинска експлозия от аромати и цветове в съвършен баланс – това е тайната на китайската кухня. Е, вярно, че не е постигната в съвършенство от местните кулинари. Но ястията им бяха опитани и приветствани от гостите. Съжалявам само, че няма как да усетите вкуса на храната, които ще покажем.

kitai Mariqna

В китайската култура на хранене има няколко особености, които я отличават много от европейската. Китайците почти не консумират мляко и млечни продукти. Храната има силен аромат и съставен вкус заради използването на огромен набор от компоненти — както подправки, продукти, така и сосове и маринати. Липсата на минералните вещества и витамини в основната им храна — ориза, се компенсира с многото зеленчуци и сосове. 

В ресторант „Мизия“, който бе домакин на Вечерта на китайската кухня неколцина мъже се престрашиха и да покажат доколко са усвоили хранене с бамбукови пръчки. А всички запомниха и китайската дума за наздраве – „тан пей“.

Прочетена 2471 пъти

facebook coment