Вторник, 26 Декември 2017 12:47

Видео: Отзвук от изложбата Батик Индонезия

Оценете
(2 гласа)

Екзотичен индонезийски батик от личната колекция на посланика на Индонезия у нас беше показан в дните преди Коледа в Търговище. Ценните ръчни тъкани от ХІХ - ХХ в. гостуваха в града, където от 24 години твори детски батик клуб към Младежкия дом.

Смайващи багри и невероятни шарки убедиха гостите на изложбата „Батик Индонезия” защо това текстилно изкуство е вписано в световната съкровищница на ЮНЕСКО. Някои от експонатите са от личната колекция на новата посланичка на далечната държава за България – Сри Астари Рашид. Културното аташе на индонезийското посолство Нурул София, каза, че някои от тъканите са от 1900 година.

Индонезийският батик е древна техника за рисуване върху памучен или копринен плат. Със специален инструмент - тджантинг, разтопен восък се нанася върху тъканта, като за постигане на ефект от няколко цвята процесът на обработка се повтаря многократно чрез потапяне в различни оцветители.

Вече 24 години в Търговище се твори батик  от едноименния клуб към Младежкия дом с ръководител Славка Георгиева. В работилница възпитаниците на клуба показаха уменията си, с които печелят десетки престижни награди и подариха свои творби на гостите.

Изложбата беше част от отбелязването на 61-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Индонезия.

Прочетена 2381 пъти

facebook coment