Вторник, 23 Януари 2018 12:23

Руско и турско въоръжение от Освобождението показва музеят в Търговище

Оценете
(2 гласа)

На 29 януари 2018 година се отбелязват 140 години от Освобождението на град Търговище. По този повод Регионален исторически музей - Търговище, съвместно с Художествена галерия ,,Никола Маринов” – Търговище, представят изложбата „…ЕДИН МИГ МЕЧТАН ЦЕЛИ ПЕТ СТОЛЕТИЯ”. Тя ще бъде открита на 25 януари (четвъртък) от 17:00 часа в Славейковото училище.

В експозицията са изложени експонати от фонда на Регионален исторически музей – Търговище, свързани с Руско – турската Освободителна война 1877 – 1878 г. и Освобождението на Търговище, уточняват от РИМ.

На първо място това е руското и турско огнестрелно и хладно въоръжение: пушки от системите „Крнка”, „Шаспо”, „Уинчестър” и „Снайдер”, револвери „Смит&Уесън”, казашка шашка, саби „Златоуст”, ятагани и пистолети - кремъклии.

Специален акцент са участниците в Българското опълчение, свързани с нашия край - Иван Цачев, Велико Филипов, Иван Пенчев Дойчев и Стати Томов са представени чрез фотографии, лични вещи, медали и отличия. Снимки и документи, разказват за щабс капитан Иван Николаевич Шостак - руският офицер, ротен командир в шеста опълченска дружина, свързан трайно след Освобождението с Търговище.

Три стари книги от 19 в., са запечатали писмени свидетелства, свързани с освобождението на с. Вардун и гр. Търговище.

Специално място в музейния разказ имат откритите през 1972 г. реликви от старото руско военно гробище в гр. Търговище, както и знамето на първата българска войскова част в гр. Търговище след Освобождението - Българската земска войска.

Художествени щрихи и един по-съвременен отглас от събитията е представеният цикъл от графики на роденият в гр. Търговище – художник Симеон Халачев (1919 – 1983 г.). 9 от тях са свързани с темата за Освобождението на гр. Търговище. Графиките са притежание на Художествена галерия „Никола Маринов”.

Изложбата ще бъде експонирана до края на м. март т.г.

Във връзка с честванията на 140-годишнината от Освобождението на гр.Търговище, изложбата ще бъде отворена за посещение със свободен вход:

На 28 януари (неделя), от 11.00 до 13.00 ч.

На 29 януари (понеделник), от 9.30 до 17.00 ч.

Прочетена 2243 пъти

facebook coment