Вторник, 20 Февруари 2018 12:02

В очакване на Тодоровден. Как ще празнува Търговище?

Оценете
(2 гласа)

Общоградски празник организира, на 24 февруари за Тодоровден, Обединеният детски комплекс в Търговище. Той ще се проведе в първата събота на Великия пост, в която ще празнуваме Тодоровден, наричан още Конски Великден. Празник на коня и коневъда. Началото е в 10.30 ч. на пл. „Свобода“.

На Тодоровден трябва да отворим вратите на къщите си за добри гости, а сърцата си за добри мисли и мечти. Свети Тодор носи зад гърба си лятото и всичко най-цветно и красиво, което радва хората, а именно любовта. Ден за задявки и повод моми и момци да се срещнат на площада.

Очаква се и традиционното състезание за най-дълга коса при девойките. Според народните вярвания на Тодоровден рано сутринта, преди да се „разтропат“ конете, майките бързали да окъпят децата, та да не се разболяват и да не ги боли глава през годината. Бабите подстригвали внучетата и заравяли косите им под ябълково дърво, да растат сладки и румени. Жените си миели косите, като във водата пускали слама от яслите на конете, вързана с червен конец. Спазвали обичая с вярата, че косите им ще растат дълги и лъскави като конската опашка.

Кушиите заемат централно място на Тодоровден. Надбягвания ще има в с. Макариополско от 10. 00 ч.

Празничния атмосфера ще се осъществи със съдействието на Община Търговище, на строителния предприемач Тошко Райчев и ресторантьора Тодор Янакиев, които са именици на този ден.

Празнуват Тодор (Божи дар), Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Дарина, Божо, Дара, Дарко, Дора, Дорка, Дарка, Доротея.

Прочетена 2454 пъти

facebook coment