Сряда, 21 Февруари 2018 09:40

Изложба за конете представят в музея

Оценете
(0 гласа)

Регионалният исторически музей-Търговище представя изложбата „Кога си на кон хем седиш, хем ходиш” – конят в бита на балканджията”, дело на Етнографски музей на открито – Етър, Габрово. Тя в ще бъде открита в Славейковото училище, на 23 февруари, от 17 ч.

„Когато си на кон, хем си седиш, хем си ходиш” – шегували се някога балканджиите. Конете били тяхното “превозно средство” по стръмните, тесни пътеки. Те им били добри помощници в селското стопанство. Осигурявали и поминъка на планинците, известен като кираджийство. А занаятите свързани с функционалното им поддържане и изработване на амуниции (налбантство, сарачество, самарджийство, коларо-железарство и др.), давали прехрана на голям брой майстори от региона.

Изложбата представя интересен поглед върху нашето минало и е заслужено признание за значението на коня в живота на балканджията от ХІХ век до 40-те години на ХХ век. Тя ни пренася в една отминала епоха на усилен труд, преклонение пред природата и дълбока почит към традициите, оповестиха от музея.

Представени са над 110 експоната и много архивни снимки от фонда на ИМ – Г. Оряховица, СМРЗИ – Трявна, МНХЗИИ – Троян, Държавна агенция „Архиви” ДА – Габрово и ЕМО „Етър”.

Изложбата включва и детски модул, представящ: игри, гатанки и любопитни факти свързани с тематиката на изложбата. Придружена е от два филма, представящи изработване на подкова и подковаване на кон, както и за обичаите на Тодоровден.

Прочетена 1789 пъти

facebook coment