Понеделник, 25 Април 2016 11:46

Ателие за писани яйца с восък в музея

Оценете
(1 глас)
Восъчната техника за рисуване се използва широко в Украйна, Русия и Полша Восъчната техника за рисуване се използва широко в Украйна, Русия и Полша

Регионалният исторически музей в Търговище организира арт-ателие „Магията на рисуваните великденски яйца”, където специалисти от музея ще разясняват, показват и възраждат Восъчната техника на шарене на яйцата. Тази година образователната инициатива ще се проведе на 26 и 27 април.

Индивидуално, всеки който желае да украси своето яйце с помощта на восък и писалка може да отиде в музея във вторник и сряда от 09.30 – 12.00 и 14.00 – 17.00 ч. Всеки посетител трябва да си носи сварено яйце, всички останали необходими материали са осигурени от музея. Такса за участие 2 лева, уточняват от РИМ - Търговище.

eggs

В обредната практика на българите великденските яйца са два основни вида: боядисани в един тон и рисувани, наречени писани, шарени, перашки, къдънки. Една от най – старите традиционни техники, познати в България е восъчната техника за рисувани яйца. Тя е една от най – интересните и с най – богати възможности за рисуване и орнаментиране на яйца. В миналото тази техника е била прилагана и в нашия край, обясняват етнографите.

Прочетена 4053 пъти

facebook coment