Петък, 02 Март 2018 10:53

Видео: 25 години приятелство между Китай и Търговище

Оценете
(1 глас)

С голям концерт в Търговище беше посрещната Китайската нова година. Спектакълът отбеляза и 25-тата годишнина от създаването на сдружението „Приятели на Китай” в града, което чрез организирането на различни прояви работи за разпространението и по-доброто познаване на китайската култура.

Музика, танц и песен пренесоха зрителите в хилядолетната китайска култура. Поднесоха я местни самодейни състави. Сред тях смесения хор „Родна песен”, които вече има в репертоара си песни на китайски език.

Традиционни китайски танци и древни бойни изкуства представиха изпълнители от института Конфуций във Велико Търново. Зрителите усетиха красотата на съвременните китайски градове и чрез мултимедийна презентация. Кметът на Търговище Дарин Димитров припомни, че се подготвя побратимяването на Търговище с китайския град Хъфей. 

Търговище изгради добри партньорства с Китай и от години тук се изучават китайски език и култура багодарение на дейността на сдружението "Приятели на Китай", което се ръководи от Румен Новаков. Две доброволки, преподават китайски език в училища и детски градини, а на възрастни в регионалната библиотека. През 2016 г. в основното училище „Хр. Ботев” в Търговище беше открита и учебна стая „Конфуций”. За топлите връзки, посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу, благодари в поздравителния си адрес.

Китайската нова година е известна като пролетния фестивал. Празникът се чества не само в Китай, а и в цяла югоизточна Азия.

Прочетена 2049 пъти

facebook coment