Събота, 18 Май 2019 07:51

Не яж боклуци, яж зеленчуци заявиха деца от Търговище

Оценете
(2 гласа)

В кулинарна работилница за приготвяне на здравословна храна от плодове и зеленчуци участваха учениците от 3 б клас при Първо средно училище ,,Св. Седмочисленици" в Търговище. Тя беше част от националната инициатива "Ден на революцията в храненето", която тази година преминава под мотото ”Не яж боклуци, яж зеленчуци”. То идва в директен превод от английски език  или храна боклук, а целта е да заменят бързите закуски и вредната храна, която уви ги „дебне” зад всеки ъгъл.

яж8

„Искаме да не се изкушават от лъскавите опаковки и примамливите реклами на вредни храни. А да се научите сами да си приготвяте нещо вкусно за хапване”, каза на своите ученици техният педагог и класен ръководител Марийка Трифонова.

яж9

С голям ентусиазъм децата се забавляваха при приготвянето на плодови и зеленчукови шишчета, пирамиди и фигури. Фантазията им се развихри, след като сетивата им бяха изкушени от свежите и вкусни плодове и зеленчуци, поднесени от любезните домакини Янко и Деница Нешеви от механа „Архитекта” в града. (ВИЖ ГАЛЕРИЯ)

Преди да се развихрят, малките кулинари те се запознаха с така наречената "Пирамида на здравословното хранене", която показва приблизително съотношението между храните от всяка група, необходими на организма ни.

Под формата на игра с магнити гост-лекторът Оля Тодорова от Регионалната здравна инспекция в Търговище им обясни да наблягат на храните, които са поставили в основата на пирамидата и да приемаме по-малко от тези към върха й.

яж10

Децата получиха като награда книги с игри, сертификат и рецепти за здравословна храна, която могат да приготвят с родителите си вкъщи. Всяко дете получи също "дъга" - специално създадената таблица с шест цвята. В толкова групи са разделени най-често срещаните плодове и зеленчуци в зависимост от съдържанието на определени нутриенти, на които държат оцветяването си. В таблицата може да се отбелязват храни от кой цвят детето вече хапнало през деня, като целта е вечерта да има отметки във всяко поле. Това ще им помогне да си създадат навик да мислят колко и какви полезни храни за взели през деня, казват организаторите на кампанията фондация „За храната”.

Прочетена 2295 пъти

facebook coment