Четвъртък, 23 Май 2019 12:43

Правят вътрешни тоалетни в училището в Подгорица

Оценете
(3 гласа)

Учениците от основно училище „Отец Паисий“ в търговищкото село Подгорица скоро ще могат да ползват вътрешни тоалетни, вместо досегашните в двора. Това стана ясно от проверка на ремонтните дейност от областния управител Митко Стайков, който посети училището.

Заедно с директора Женя Тодорова той проследи строително-монтажните дейности на новите санитарните възли, информират от областната администрация. Ремонтните дейности включват демонтаж на тухлен зид, врата, прозорци и водопровод. Направена е частична подмяна на дограма, замазка, боядисване, монтаж на пвц тръби, поставяне на осветителни тела, фаянс и др.

Общата стойност на ремонта е 43 173 хил. лв., като парите са отпуснати от Министерство на образованието и науката. Очаква се ремонтът да приключи в края на месец юни, а учениците да ползват съвременни санитарни помещения.

70% от децата всъщност избягват да ходят до тоалетната в училище, тъй като „смърди ужасно”, „няма врати” и дори „нашата тоалетна е външна и през студеното време трябва да ходим навън”.

Проучване на Националния център за опазване на общественото здраве показва, че в тоалетните в училище липсват топла вода, сапун и тоалетна хартия. Нещо повече, в една немалка част от тоалетните не работят промивните устройства, или пък има „достъп на насекоми”. В България има все още над 150 училища, чиято тоалетна се намира извън сградата на училището, а видът й напълно отговаря на представата за „външна тоалетна”.  Изводът от изследването е, че в масовия случай, санитарните възли в училище не позволяват спазването на елементарна лична хигиена.

Прочетена 2150 пъти

facebook coment