Неделя, 03 Май 2020 18:27

В Търговище: Започва записването за прием в I клас

Оценете
(2 гласа)

От понеделник, 4 май започва подаването на заявления за прием на ученици в първи клас в общинските училища в Търговище. Срокът за кандидатстване е 29 май, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Всяко едно от шестте учебни заведения, които ще осъществят прием на първокласници, е създало организация за подаване на необходимите документи по електронен път. Остава възможността за подаване на заявления и на място, при спазване на противоепидемичните мерки. Подробна информация, свързана с кандидатстването, може да се получи на телефоните и електронните адреси на всяко училище. 

Както и през предходната година, за всяко от учебните заведения е определен прилежащ район. Основен критерий при класирането на децата е близостта на училището до настоящия или постоянния им адрес. Ако адресите са различни, при класирането се взема по-благоприятният от тях.

Документи могат да се подават в до 3 училища, включително в тези, извън района на най-близкото. В тези случаи обаче децата ще заемат свободните места, останали след класиране на децата, живеещи в прилежащия район на съответното заведение.

17 са заявените от училищата паралелки за прием в първи клас за учебната 2020/2021 година, а планираният брой на децата в тях е 392. По данни на детските градини, децата, които трябва да постъпят в първи клас през 2020 г., са 375. Окончателният брой на първолаците обаче е трудно да бъде предвиден поради динамичните миграционни процеси и многото завръщащи се от чужбина родители, които записват децата си в училище непосредствено преди започването на годината. За сравнение, на 15 септември 2019 г. записаните първокласници в общината са 501, при предварителен план-прием от 18 паралелки, с близо 400 деца.

Резултатите от първото класиране ще бъдат обявени на 1 юни в интернет страниците на училищата. Записването е в срок до 8 юни на място в учебните заведения. По-късно през юни ще бъдат обявени останалите свободни места за второ и трето класиране.

При необходимост и в случай на удължаване на срока на извънредното положение, ще бъдат обявени и нови дати за обявяването на резултатите и записването.

Заявлението за кандидатстване, както и карта на прилежащите към училищата райони са публикувани в уебсайта на Община Търговище: https://www.targovishte.bg/index.php?nav=75

Прочетена 1160 пъти

facebook coment