Сряда, 13 Юли 2016 11:32

Видео: Детските градини в Търговище отново платени

Оценете
(2 гласа)

Детските градини в Търговище отново да станат платени и от 1 август родителите да внасят такса от 2 лв. на ден за присъствие. Това предлагат от общината. Докладната ще бъда внесена за решение в Общинския съвет на предстоящата сесия този месец.

Основният мотив за връщане на таксите е да се подобри материалната база в детските заведения и храненето на децата, каза днес на пресконференция зам. кметът Валентин Велчев. Той обясни, че отпада постоянната месечна такса от 6 лв. за посещаемост. За подготвителните групи на 5-6 годишните месечна такса за обучение няма, но ще се плащат по 1,55 лева за храна. Предвидени са и редица облекчения: за родителите с 90 % трудоспособност и деца с увреждания - половин такса; за второ дете - също; за близнаци - такса и половина, а за трима близнаци - две такси.

По думите на Велчев бюджетът можел да издържи и без тези такси, които възлизат на около 470 000 лв. годишно. Целта е обаче да има т.нар. "споделена отговорност" между родители и местната власт. Образованието е най-сериозното перо в общия бюджет на община Търговище, който възлиза на 38 млн. лв. От тях секторите „Образование“ и „Здравеопазване“, където влизат яслите „поглъщат“ 18,5 млн. лв.

Велчев не скри, че очакват отлив на деца и слаба посещаемост на градините, особено в селата.

Недостигът на средства от около 40 000 лв. за заплати на учителите е причина и за предложението за оптимизиране на детските градини в някои селата. Предвидено е закриването на 4 директорски щата в Дралфа, Руец, Макариополско и Търновца. Групите в тях се запазват, но минават на административно подчинение на директорите на градини в града. Реално няма да има закриване на групи или градини, а само административна реформа, с цел подобряване на финансовата издръжка, съобщи Анка Кушева гл. експерт в дирекция "Хуманитарни дейности ".

Припомняме, че предложението за изменение в Наредбата за местните такси идва година и половина след като Общинският съвет реши от 1 март 2015 детските заведения да са безплатни. Общината поемаше на 100% издръжката на всичките 1765 деца от градините в града и селата. Сумите се покриваха от собствените приходи. Още тогава решението за 3 години напред безплатно посещение беше определено от някой като финансово непрецизирано и популистко с оглед на предстоящите местни избори през есента на 2015 г.

С днешна дата лошите прогнози се сбъднаха, въпреки че в Наредбата за местните такси беше записано: „Направените икономически анализи показват, че средствата могат да бъдат разчетени в бюджета за 2015 год., както и да осигурят устойчивост по отношение на предлаганата промяна за следващия 3-годишен планов период.“

Мотивите на общината за връщане на таксите ще бъдат качени на сайта й, за да се запознаят всички с тях, казаха от кметството.

Прочетена 4094 пъти

facebook coment