Четвъртък, 14 Юли 2016 10:09

Видео: Против връщането на таксите в детските градини се обяви гражданският сектор в Търговище

Оценете
(2 гласа)

Огромна крачка назад! Така граждански организации от Търговище определиха предложението на общинската управа за връщане на таксите в детските градини от 1 август. „Във време, когато на всички нива говорим за достъп до образование от най-ранна възраст, нашата община прекратява едно от най-добрите си постижения“, каза пред нашата камера Невена Маджарова, председател на Клуба на НСО – Търговище.

Реакцията идва ден, след като от кметството оповестиха идеята отново детските градини в Търговище да станат платени, след като само преди година и половина таксите бяха премахнати. Общината предлага от 1 август родителите да внасят такса от 2 лв.на ден за присъствие. Основният мотив за връщане на таксите е да се подобри храненето и материалната база в детските заведения.

Според Маджарова аргументите на общината са нелогични и прогнозира отлив на деца от градините по селата, където необходимостта от включването им в образование от най-ранна възраст е най-необходимо. Гражданският сектор се надява, че няма с лека ръка да се зачеркне нещо, което е доказано че работи. Готови са на диалог с местната власт и родители, за да обсъдят всички възможни форми за повишаване на тяхното участие при решаване на проблемите в детските градини, вкл. и с материалната база, уточни Маджарова.

Прочетена 2595 пъти

facebook coment