Четвъртък, 21 Юли 2016 11:18

Засилен обществен натиск да паднат таксите за детски градини в Търговище

Оценете
(2 гласа)

Родители и учители на деца от детските градини в община Търговище внесоха в кметството Протестно писмо заради предложението за връщане на месечните таксите за посещение. Под него са се подписали над 2 000 души. До кмета на Общината Дарин Димитров, Хатидже Алиева, председател на Общински съвет, общинските съветници и обществеността е адресирано Отворено писмо и от гражданските организации, обединени в Клуба на НСО Търговище, които също изразяват несъгласие с предложението. Както „Търговище ТВ“ съобщи, те настояват детските градини да останат безплатни, както беше решено в началото на 2015 г.

Особено притеснение изразяват учителите и родителите на децата от селата Дралфа, Руец, Търновца и Макариополско, където детските градини минават на административно подчинение на градските заведения.

„За нас връщането на таксите и преминаването на селските градини като филиали на градските е с ясната цел да бъдат закрити", се казва в протестното писмо.

protestno pismo

В тези градини учат предимно деца от ромски произход и ако таксите бъдат върнати обикновено многодетните родителите няма да могат да си позволят такъв разход. „С решението за връщане на таксите, които ще станат към 45 лв. месечно, ще оставите децата извън детската градина. Ето още едно неграмотно и безотговорно поколение. Защо отново съдбата на тези деца се свърза в пари? Не е ли по-добре да храним деца безплатно в детски градини, отколкото после в затворите!?“, питат риторично хората в писмото.

За Клуба на Нестопанските организации пък предложението на общинската администрация на предстоящата сесия да бъде променена Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите на територията на община Търговище, по конкретно - Чл. 25 (1) За ползване на детски ясли и детски градини се събират от родителите или настойниците месечни такси, е нарушение преди всичко на политическите и морални ангажименти, поети от всеки от общинските съветници, а именно – да работят за добруването и благосъстоянието на всички жители на общината.

„Във време, когато безработицата в региона и особено в малките населени места е една от най-високите в страната, а доходите – едни от най ниските, ние считаме, че е задължение на местната власт да запази и продължи една от добрите практики, които е извоювала: ОСИГУРЯВАНЕ НА РАВЕН ДОСТЪП ДО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ НАЙ-РАННА ВЪЗРАСТ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА!“, се казва в Отвореното писмо на Клуба на НСО. То е подписано от 7-членния Управителния съвет с председател д-р Емилия Димитрова и от 9 членове.

otvotreno pismo

Защо нямаше Обществено обсъждане, с участието на всички заинтересовани страни, вкл. родителите и учителите от малките населени места. Защо вносителите на предложението, освен общи фрази, не предвиждат никакви индикатори, които да докажат бъдещи евентуални промени в качеството на храната, в подобряването на материално техническата база, както и гаранции, че ще се прекрати събирането на допълнителни средства от родителите в детските градини, пита гражданският сектор.

Неправителствените организации изразяват надежда, поради засилващия се обществен натиск, решението да падне преди да се гледа на сесията на ОбС на 28 юли. Това щяло да бъде добър знак към гражданите на общината, в полза на хората и най-вече на децата и младите хора.

От там се обръщат с молба към кмета д-р Димитров да оттегли това предложение, а апелът към общинските съветници е, ако все пак предложението бъде внесено на заседание, да гласуват против неговото приемане!

Припомняме, че Общината предлага детските градини в Търговище отново да станат платени и от 1 август родителите да внасят такса от 2 лв. на ден за присъствие.

Прочетена 2546 пъти

facebook coment