Понеделник, 16 Август 2021 10:54

Предлагат нови правила за прием в детските градини в Търговище

Оценете
(2 гласа)
Предлагат нови правила за прием в детските градини в Търговище Сн. Община Търговище
 
Нови правила за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи към училищата в град Търговище предвижда проект на нова Наредба. Приемането й е наложително с цел синхронизация на общинската с националната нормативна уредба, съобщават от пресцентъра на общинската администрация.
Водещ критерий при приема на децата вече ще бъде близостта на детското или учебното заведение до постоянния и/или настоящия адрес на детето. За целта са определени прилежащи райони към всяка от сградите на 11-те детски градини и 6-те училища в града, които биха могли да формират подготвителни групи. Родителите ще могат да подават заявления за прием на децата и в заведения, които са извън прилежащия им район. В тези случаи обаче те ще бъдат приемани, ако след класиране на всички от прилежащия район, има останали свободни места.
С преференции при приема в първа група ще се ползват децата, с постоянен и/или настоящ адрес в прилежащия район от поне 2 години, а за приема в подготвителна група в училище – от поне 3 години. Допълнително точки при класирането ще получават деца с един или двама починали родители, деца на работещи родители или студенти, деца с неизвестни родители и такива, които са посещавали яслена група към същата детска градина, и други.
Броят на свободните места след всяко от класиранията, както и през цялата учебна година, ще се обявява на сайтовете на детските и учебните заведения, както и на сайта на Общината.
Предвидена е и възможност за дистанционно кандидатстване за прием. Документи ще могат да се подават по електронната поща на съответното заведение или чрез електронен формуляр, в случай че градината или училището имат такъв.
Прочетена 923 пъти

facebook coment