Печат на тази страница
Вторник, 09 Ноември 2021 17:59

След тестване: Деца от 112 паралелки в начален етап се връщат в класните стаи в Търговищко

Оценете
(1 глас)

70 % от паралелките от I до IV клас в общините Търговище, Попово и Опака, се връщат към присъственото обучение. Над 50 на сто от родителите са декларирали съгласие за тестване на децата им, с неинвазивни тестове.  Така, най-малките, могат да се върнат в клас тези дни. В тези общини се отчитат и над 250 новозаразени с коронавирус на 100 000 души население за 14 дни, съобщават от областната администрация.

Това са 112 от общо 160 паралелки, показвала справка на РУО – Търговище, изпратена до областния управител Станимир Парашкевов. 48 паралелки от 13 училища остават да учат от разстояние в електронна среда. Изцяло в електронна среда ще се провежда учебният процес в шест учебни заведения в различни населени места. Част от учениците от паралелките с възобновено присъствено обучение също ще останат по домовете си и ще се обучават онлайн, тъй като родителите не са декларирали съгласие за тестването им.

Общо 5 675 теста за учениците от начален етап вече са предоставени на училищата. Предстои директорите да организират извършване на тестването. То ще се извършва в класните стаи (с изключение на учениците със специални образователни потребности) от медицинско лице и/или определен от директора педагогически или непедагогически специалист. Допустимо е участие на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат със зелен сертификат.

Прочетена 357 пъти