Четвъртък, 08 Септември 2016 12:21

Дарин Димитров с номинация за „Кмет на месеца“

Оценете
(4 гласа)

Кметът на Търговище Дарин Димитров получи номинация в септемврийското издание на конкурса „Кмет на месеца“, който се организира от уеб портала на българските общини. Той попадна в класацията заради предстоящата реализация на обекти от образователната инфраструктура, в които ще се инвестират близо 10 млн. лева.

Темата на конкурса през този месец е „Подкрепа за образованието“. В самото начало на „Кмет на месеца“ за септември, градоначалникът на Варна Иван Портних стартира изключително силно, но в последствие неговият колега от Бургас Димитър Николов генерира мощна подкрепа и води с 65 %. На трето място засега е градоначалникът на Видин Огнян Ценков, а на последните две позиции се нареждат кметовете на Търговище и Шумен, съобщават от кмета.bg.

В Търговище европейските пари ще бъдат вложени в ремонт на две детски градини, една ясла и едно училище в Търговище - Първо основно училище „Христо Ботев”, детски градини „Снежанка” и „Приказка”, както и детска ясла „Първи юни”. Сградите ще бъдат ремонтирани и модернизирани, ще се подобрят енергийните им характеристики. Предвидено е да бъдат обзаведени и оборудвани с нови мебели и техника. В момента се изготвят тръжните документации за строителство, надзор, доставка на обзавеждане и оборудване за четирите обекта. Оптималният срок за провеждане на процедурите е 4 месеца. След приключване на оценката на предложението ще бъде подписан договор между Общината и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ за образователната инфраструктура в размер на 9,6 млн. лв.

От общината ще бъдат осигурени 120 000 лв., като съфинансиране за ремонтни дейности на Кукления театър, който е част от сградата на ОУ ”Хр. Ботев”. Разходите за него не подлежат на финансиране по схемата.

Освен това в Търговище, в Първо СОУ „Св. Седмочисленици“ бъдещи учители вече черпят вдъхновение за иновативни дейности и интересен подход към учениците на новото време. Училището е партньор на националната програма „Заедно в час”, която подготвя изявени млади хора от различни сфери да работят като високоефективни учители.

Прочетена 3592 пъти

facebook coment