Понеделник, 12 Септември 2016 12:13

Осигурени плод и мляко за близо 4000 ученици в Търговищко

Оценете
(1 глас)

Плод и мляко се полага на малчуганите от 12 детските градини и учениците в началните класове в 16 школа в Търговищко. Те ще се раздават от началото на ноември до края на учебната година на 31 май. В училищата са обхвани общо 2120 ученици, включително и предучилищните групи там, а възпитаниците на детските градини са 1730.

Различното през тази година е, че всички учебни заведения ще получават плод и мляко чрез одобрена фирма-доставчик, както и хладилник за съхраняване на продуктите.

На работната среща са обсъдени графиците за раздаване на плодовете и млякото, които ще бъдат доставяни в индивидуални опаковки с етикети, съобразно изискванията на ДФ „Земеделие“, които управлява тези европейските мерки.

Двете схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ ще заработят като единна схема от учебната 2017/2018 година. Предстоящата учебна година ще е преходен период, в който ще бъдат прецизирани детайлите по прилагането на обединението им и ще се усъвършенства интегрираната система за администриране и контрол. Единната схема за доставки на пресни плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти ще доведе до намаляване на административните разходи за обработка на два отделни потока от документи и до съкращаване на сроковете за обработка на заявленията за участие и заявките за плащане.

„Училищен плод“ се прилага успешно от 2010 година и броят на участващите в схемата нараства с всяка година. Усвояемостта на европейската помощ е на 100%, като всяка година България получава и допълнително финансиране. Сериозен интерес и прогресивно нарастване на обхванатите деца бележи и схема „Училищно мляко“, която се прилага в България от 2009 г.

Прочетена 1929 пъти

facebook coment