Сряда, 14 Септември 2016 11:50

Намаляват първолаците в Търговищко

Оценете
(2 гласа)

977 първокласници ще влязат в класните стаи на 15 септември в Търговищка област, от тях 498 са само в община Търговище, съобщиха от Регионалния образователен инспекторат. Над 90 на сто от децата са записани за целодневно обучение.

Според данните на Регионалния инспекторат по образованието се наблюдава спад в броя на първокласниците тази година, въпреки че влизат в клас децата от набор 2009-та година, когато се наблюдаваше т.нар. „бейби бум“. Причината е миграцията на семействата към по-големите градове и чужбина.

В Търговище най-голям наплив има към двете основните гимназии. II СУ „Проф. Н. Маринов“ ще приеме 120 първолаци, които са разпределени в 5 паралелки. В I СУ „Свети Седмочисленици“ са сформирани 4 класа, в които ще учат 96първолаци. Първият училищен звънец в I ОУ „Хр. Ботев“ ще прикани в час 83 деца.

Кметът на община Търговище Дарин Димитров няма да присъства на празника в нито едно училище, тъй като е на официално посещение в Китай. Секретарят на общината Христалина Халачева ще уважи първия учебен ден в I СУ „Свети Седмочисленици“, зам.-кметът по образование Рая Матева ще е сред официалните гости на II СУ „Проф. Н. Маринов“, зам.-кметът Емине Якубова ще бъде в III ОУ „П.Р.Славейков“, зам.-кметът Валентин Велчев в ПГИИ „Джон Атанасов“.

Тържествено новата учебна 2016/2017 година ще бъде открита от 9:00 ч. И както казва, писателят Ерих Кестнер към децата-първокласници в Слово за първия учебен ден: "Започва консервирането!"

"Живи и будни сте били до днес, от утре започва консервирането! Така, както направиха и с нас. От дървото на живота, към консервната фабрика на цивилизацията – това е пътят, който ви предстои. Нищо чудно тогава, че вашето смущение е по-голямо от любопитството ви."

И все пак:

На добър час, скъпи ученици и учители!

Прочетена 1926 пъти

facebook coment