Неделя, 18 Септември 2016 10:36

Забавната програма за детски фитнес Monkeynastix за първи път в Търговище (видео)

Оценете
(4 гласа)

Първо в Търговище и после в големите градове на страната стъпва новата двигателна програма за деца Мънкинастикс (Monkeynastix). Това е творчески и интригуващ подход за движение насърчаващ децата да учат и да се развиват в по-безопасна и забавна среда познат вече 23 години в Южна Африка.

Monkeynastix е пионер на образователното движение там. Успешно се прилага в Бахрейн, Ботсвана, Канада, Кипър, Ирландия, Кения, Мавриций, Намибия, Катар, Великобритания, САЩ, Замбия, Зимбабве и др.

Как пристигна в Търговище, се питате? Чрез едно дългогодишно приятелство между нашата съгражданка Наталия Емилова – Мъри, която от 12 години живее в Йоханесбург и има частни детски градини и Стела Антонова, която от 20 години успешно развива частната езикова школа „СКАЙ”.

Monkeynastix ekip

Наталия забелязала, че децата с добра двигателна активност по-бързо се научават да четат, а Стела приела покана да стане официален представител за България на програмата след здравословни семейни проблеми и лична осъзнатост за необходимостта от здравословен и активен живост от ранна детска възраст.

„Надявам се скоро да възпитаме ново поколение млади хора, които обичат да се движат”, каза Стела Антонова на представянето на Monkeynastix на среща с журналисти. Кой родител не иска детето му да има добра стойка, да ходи с изправена глава, да е гъвкаво?!, попита риторично тя и провокира нашия интерес към фитнес програмата. Тук няма сложни гимнастически упражнения, а децата чрез с музика ще усвояват базови движения за гъвкавост, баланс, ловкост, координация.

Monkeynastix предлага три отделни учебни планове за възрасти 1-2, 3-6 и 7-8 г. Заниманията ще се провеждат в детските градини и училища в Търговище, в групи от по 10-15 деца, 4 пъти в месеца. Месечната такса за обучение по програмата е 30 лв., като 10 на сто от тях ще бъдат даряване на учебните заведения-домакини.

Две млади преподавателки по английски език Деница Любомирова и Деница Иванова са обучени за квалифицирани инструктори, които в продължение на 30 минути ще правят с децата загрявка, разтягане и упражнения за тонус, като използват специализирани и подходящи за възрастта им уреди. Всяко дете получава специален стикер и медал при успешно завършена тренировъчна сесия, красива тениска и други стимули за окуражаване.

                images   images1

Изучаването здравословен начин на живот може да бъде забавно, уверява и английският треньорът Стивън Ван Зейл, който беше в Търговище да обучи двете инструкторки. Според Наталия Мъри опитът показва, че Мonkeynastix развива у детето емоционалнаинтелигентност (например по отношение на себеси и другите), социални умения и добрите маниери (например да казва моля и благодаря), осъзнава начините за опазване на околната среда и създава здравословни навици (например миене на зъбите, защита от слънцето, хигиена.)

Българският екип на програмата приканва родителите да създадат възможност на детето си да се движи и да го насърчават и подкрепят за активен живот, защото така то ще е успешно и в училище.

Прочетена 3160 пъти

facebook coment