Понеделник, 17 Октомври 2016 11:09

Липсва интерес към дуалното образование в Търговище

Оценете
(2 гласа)

Над 30 младежи от професионални училища в Търговище, Франция и Италия работиха по техническото усъвършенстване на електромобил по европейски проект. В практическа работна среда в специализиран завод в Търговище те се трудиха над кабелното оборудване на колата. Проектът е част от усилията на техническата гимназия „Цар Симеон Велики” в града да въведе модерното и вече законово регламентирано у нас дуално образование, за да осигури кадри за бизнеса. Засега обаче интерес липсва и идеята се осъществява на практика само по европейската програма ”Еразъм +”.

В кабелния завод учениците са работили по електрообзавеждането на автомобила, чийто прототип е предоставен от производителя във Франция. Като партньор по международния проект фирмата в Търговище е предоставила своята база и квалифицирани служители, които да помагат на учениците. Надяват се обаче по-скоро да се срещнат пазара на труда с пазара на образованието.

Гюлджан Ахмедова, изп. директор на фирмата: „Имаме такива планове заедно с училището да има повече практики в нашата фирма, тъй като ние произвеждаме кабелните инсталации за тези коли и занапред успешно бихме го реализирали при нас, тъй като те са бъдещите кадри.”

Оказва се обаче, че дуалното обучение не е атрактивно за учениците и техните родители. Тази есен от техническата гимназия в Търговище напр. обявиха прием след 8 клас в специалността „Електрообзавеждане на производството” по швейцарската дуална програма „Домино”, но желаещи нямаше.

Ваня Митева, зам. директор Професионалната техническа гимназия „Цар Симеон Велики“ гр. Търговище: „Идеята на дуалното обучение е да дава хора за производството. Много от родителите не могат да възприемат, че децата им още от 11-ти клас ще започнат три дни да работят, два дни да учат”

Николай Николов, директор на Професионалната техническа гимназия „Цар Симеон Велики“ гр. Търговище: „При завършването си те ще бъдат търсени от работодателите, техните работни места ще бъдат подсигурени”

Практическата работа завърши с пробно шофиране на електромобила. След края на европейския образователен проект, през лятото на 2017 г., учениците ще предложат иновативните си транспортни решения на завода-производител.

El kola 2

Прочетена 2076 пъти

facebook coment