Събота, 02 Април 2016 23:30

Видео-Китайска стая откриват в I OУ „Хр. Ботев“ в Търговище

Оценете
(1 глас)

Първо основно училище „Христо Ботев“ е единственото в Търговище, в което една от класните стаи бе преобразена по проект на институт “Конфуций” във Велико Търново, който се грижи за разпространяването на китайския език и култура в България. С дарените 10 000 долара е извършен ремонт и стаята е превърната в средище на източния език и култура. Днес е нейното официално откриване, а тържеството ще продължи с празничен концерт, по повод посрещането на китайската нова година. Той ще се състои от 18:00 ч. в концертната зала на читалището. В 17:00 часа кметът на Търговище д-р Дарин Димитров ще приеме в кабинета си Ин Яли, съветник по култура в Китайското посолство и Гу Фан, първи секретар по културните въпроси.

konfucii 1

В основно училище „Христо Ботев” има голям интерес към китайския език особено от учениците до 4 клас. Трета година той се изучава като СИП. Вече има и две учителки доброволки от Китай. Училището е сред 2-те в страната, което миналата година е спечелило финансиране за ремонта на стаята. Това е признание за добре реализираните от него образователни начинания и популяризирането на източната култура у нас.

Димитър Алексиев, директор на I ОУ „Хр. Ботев” Търговище

„За децата е по-трудно да напредват с китайския език. Все пак часовете са малко, обсъждаме идеята от следващата учебна година техния брой да бъде увеличен, тъй като в момента е два часа седмично”

Китайски език се изучава в още три училища и две детски градини в Търговище. Има и курс за възрастни в регионалната библиотека. Търговище отдавна има ползотворни контакти с източния народ. Вече 20 г. местното сдружение „Приятели на Китай“ развива ползотворна дейност в сферата на културния обмен. Градският смесен хор пък включва в репертоара си песни на китайски език.

konfucii 3

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров в края на януари осъществи  и официална визита в посолството на Китай, по покана на Н.пр. г-н Уей Дзинхуа.

Прочетена 1866 пъти

Медия

facebook coment