Петък, 27 Април 2018 16:23

Видео: Премиерът Борисов обеща работа за ТЕРЕМ - Търговище

Оценете
(2 гласа)

Министър-председателят Бойко Борисов обеща на военно-ремонтния завод "ТЕРЕМ-Хан Крум" в Търговище да бъде възложена модернизацията по натовски стандарт на бронираните машини на българската армия. 

„Държавата заделя огромни пари за модернизиране на българската армия. Целта ни е сухопътните машини да произвежда у нас, което ще осигури и работа", каза министър-председателят Бойко Борисов при посещението си е в „Терем“ - Търговище, което си е специализирано предприятие на МО за ремонт на бронирана техника. В присъствието на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев той обиколи работното хале, разговаря с работниците и се впечатли от извършваната модернизация на танкове Т-55 и Т-72 и бронирани машини, които след реновирането вече имат дори климатици.

По-късно пред медиите Борисов обясни, че в двуседмичен срок два от трите големи проекта за модернизация на БА ще бъдат готови и внесени за одобрение в МС. „Това е за нов изтребител и това, което е моята мечта като сухопътен офицер - да произвеждаме бойни машини за пехотата“, каза Борисов. Според него това ще позволи отпуснатите средства от държавния бюджет в размер на 1,2 млрд. лв. да останат в България, да спомогнат за развитие на научния потенциал и за повишаване на жизнения стандарт.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов допълни, че ако танковете се ремонтират в завода в Търговище, ще се спести около 1/3 от сумата, която би била дадена за нови бойни машини.

„За мое най-голямо съжаление десетилетия назад сме имали огромно количество подобна техника, която вместо да се модернизира е назярана на скръб и продадена“, обясни Борисов. Само танковете от 2 400 са останали 302, добави Каракачанов.

На тръгване от завода премиерът получи като подарък макет на танк Т-55 АМ1, който е изработен от месинг.

tank borisov

 

 

Прочетена 2406 пъти

facebook coment