Петък, 27 Април 2018 17:34

Видео: Стрелба с водни снаряди при изпитание на танк край Търговище

Оценете
(1 глас)
Видео: Стрелба с водни снаряди при изпитание на танк край Търговище Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров влезе в Т-55

Демонстрационно изпитание на танк Т-55 беше направено днес на полигона край тъговищкото село Стража. Това стана в присъствието на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който по-рано посети заедно с премиера Бойко Борисов специализирано предприятие на МО за ремонт на бронирана техника „Терем“ Търговище.

"Няма стара машина Т-55, стига да се модернизира. Това е най-модерната, най-простата, най-сигурната. На нея можеш да качиш човек от гората. В целия арабски свят се ползват. Машината е добра, защото е подвижна, лека. Работи с всякакво гориво", коментира премиерът по време на обиколката из завода.

Машините, които се осъвременяват на Терем – Търговище са с немски скоростни кутии, американско-британски мотори, български боеприпаси, руско шаси, коментираха експерти.

На изпитателния полигон, къдете се извърши стрелба с т.нар. „водни снаряди“ стана ясно още, че Т-55 е модернизиран да изстрелва ракети с голям обсег и точност. Интерес към военната машина прояви и кметът на Търговище Дарин Димитров, който влезе и я разгледа отвътре.

В момента в ТЕРЕМ-Търговище се сглобяват 40 такива машини за Африка. Част от 300-та работници са ангажирани с ремонта на тези танкове и имат осигурена работа за година и половина – две.

Т-55 е съветски основен боен танк от епохата на Студената война. Първият прототип се появява през 1946, малко след края на Втората световна война. Танкът е революционен за времето си и е най-произвежданият в света – произведени са около 100 000 машини от 1949 насам.

До края на 1960 година, Т-54/55 е основният танк на въоръжение във всички войски от Варшавския договор, а до края на 1980-те той е на въоръжение в близо 60 държави по света, предимно с просъветска ориентация. В съветската армия е изместен от Т-62, Т-72 и Т-80, но остава на въоръжение в десетки страни, някои от които разработват свои модифицирани версии. На въоръжение е в големи количества в Китай, Сирия, Северна Корея, Куба и др.

Колко танка има в Българската армия, е държавна тайна. През 1989-а са 3000 единици, а през последните години - под 160. През 1999 г. България подари 120 танка Т-55 на Македония.

В Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., гласуван от Народното събрание, се предвижда България да има 90 танка, 404 бронирани бойни машини, 190 артилерийски системи, 29 бойни самолета, 7 бойни кораба и 4 безпилотни самолета.

Прочетена 3808 пъти

facebook coment