Понеделник, 26 Ноември 2018 16:46

330 хора с увреждания в Търговищко имат шанс за работа и обучения

Оценете
(1 глас)

До 14 декември 2018 г. (петък), включително, работодателите ще могат да подават заявки за наемане на безработни лица по Компонент ІІ на проекти  „Обучения и заетост” и “Обучения и заетост за младите хора”, съобщават от Агенцията по заетостта.

По проекта "Обучения и заетост на младите хора" в Област Търговище към настоящият момент са подадени 2 заявки от реален сектор и 4 от институциите на местното самоуправление за разкриване на 14 свободни работни места, за хора с трайни увреждания. Необходимият финансов ресурс е в размер на 205 745 лв. По-голяма част от разкритите работни места са в сферата на услугите, като се наблюдава най-голямо търсене за длъжността „Изпълнител”. Обучения са по професионална квалификация и/или ключова компетентност.

За проекта "Обучения и заетост" в региона към момента са подадени 53 заявки от работодатели от реален сектор и 7 от институциите на местното самоуправление за разкриване на 159 свободни работни места за хора с трайни увреждания. Необходимият финансов ресурс в размер на 2 476 549 лв. По-голяма част от разкритите работни места са в сферата на услугите, като се наблюдава най-голямо търсене за длъжностите „Изпълнител” и „Портиер”.

По данни на Агенция по заетостта, регистрираните за периода август-октомври 2018 г. безработни лица с трайни увреждания над 29 години, на територията на областта са 330. Тази бройка може напълно да удовлетвори заявените свободни работни места.

Целта на набирането на заявки за обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания по двата проекта е да се даде допълнителна възможност за устойчива заетост на една от най-уязвимите групи на пазара на труда. Проектите се реализират с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

Прочетена 1734 пъти

facebook coment