Петък, 21 Декември 2018 16:24

Видео: По сигнал на Община Търговище разследват фирми за картел в санирането

Оценете
(1 глас)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини в непозволени договорки 13 фирми - участнички в Националната програма за енергийна ефективност, по-известна като програмата за "безплатно" саниране на панелки. Според КЗК фирмите са действали като картел - съгласували са помежду си коя кой обект да поеме и са се разбирали да подават оферти на високи цени.

Антимонополният регулатор е подхванал разследването си по сигнал на община Търговище. Пред нашата камера кметът д-р Дарин Димитров коментира, че става дума за обществена поръчка за технически паспорти и енергийно обследване на жилищни сгради по националната програма, обявена още през април 2015 г. по времето на управлението на Красимир Мирев. По думите му в началото на неговия мандат през есента на същата година постъпва анонимна жалба и администрацията я препраща за разглеждане в КЗК.

2 от 13-те фирми, който КЗК уличава в нарушения, са от Търговище. Едната е "Корект" ЕООД, а другата - общинската „АДАПТ” ЕООД. Нейният управител инж. Тодорка Димитрова отрече да има картел в този случай, тъй като една фирма може да участва само за една позиция.

Уличените компании имат 30 дни срок да представят възраженията си и да се опитат да оборят твърденията на КЗК. 

Прочетена 2863 пъти

facebook coment