Петък, 13 Май 2016 11:57

Ути готви 1 тон биволско в уникален меден казан за откриване на джамия в Търговищко

Оценете
(6 гласа)

Един тон биволски курбан готви в меден казан кулинар номер 1 у нас Ути Бъчваров. Изявата му е част от програмата за откриването на новопостроена джамия в търговищкото село Разбойна.

„Казанът, който използвам е нещо уникално. Той е пълно копие на този, който имат в манастира в Света гора, изкован е ръчно от мед, каза специално за Търговище ТВ Ути Бъчваров. Кулинарният майстор върти своите прословути над 1 метър черпаци пред стотиците гости дошли на празника.

jamiq

В казана още от ранни зори къкри курбан чорба. В жерва са принесени биволи. Месото е над 1 тон и се готви в 10 казана, сподели още пред нашия екип Ути. Самият съд е доста голям и капакът му се вдига със специален кран. Готвенето в него е кулинарен спектакъл, в което всички гости в с. Разбойна имат възможност да се убедят сами.

jamiq1

Според запознати в новата джамия са инвестирани 700 000 лв. Построена е с дарения на областния лидер на ДПС в Търговище Хамди Илиязов. По подобие на османските султани и днешни модерни политици в Турция молитвеният мюсюлмански дом носи неговото име. Проектирана е с две позлатени минарета и акустичен купол като шуменската Томбул джамия.

За откриването с брандиран автобус пристигна цялото партийно ръководство на ДПС, начело с новия оперативен председател Мустафа Карадайъ. Над 2 000 души присъстваха на събитието.

Прочетена 10425 пъти

facebook coment