Петък, 01 Март 2019 15:25

Тази събота е Месопустна задушница

Оценете
(0 гласа)

Тази събота срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) е голяма Задушница, когато се извършва помен за мъртвите. Първата голяма задушница за тази година, която отбелязва Православната църква, се нарича още Месопустна.

На този ден се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя варено, подсладено жито. Българската традиция включва още хляб и вино. Към подавките се прибавят дребни сладки и соленки, яйца, месо. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.

Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от храната, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни - започва големият Великденски пост.

Прочетена 1816 пъти

facebook coment