Петък, 06 Септември 2019 07:26

Почитаме Съединена България! Честит празник!

Оценете
(1 глас)

С възпоменателна вечер в Търговище беше отбелязана 134-та година от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885.

В 19.45 от I ОУ „Христо Ботев“ тръгна шествие до Паметника на падналите за Родината войни от Търговище и околията, т.нар. Войнишки паметник. Там се проведе тържествена заря-проверка, с участието на курсанти от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет „Васил Левски“ – Шумен, Патриотичен клуб „Възраждане“ и ученици от двете гимназии в града.

zary

Тържествената заря-проверка започна с приемане на строя на курсантските роти и ученическия отряд от полк. Дилян Димитров, декан на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“.

Десетки венци и цветя на признателност бяха положени пред Войнишкия паметник от официални лица и организации, както и от граждани.

По време на възпоменателната вечер бе отбелязано и навършването на 80 години от откриването на монумента, който е изграден с дарения от населението на града и околията. Средствата са събирани в продължение на 13 години, по инициатива на търговеца Никола Сапунджиев. Автор на паметника е изтъкнатият български скулптор Любомир Далчев, който дава името „Устрем“ на композицията. В рамките на програмата бе отбелязано и навършването на 103 години от Тутраканската епопея.  

Възпоменателната вечер приключи с илюминации.

6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България. Изстрадалият ни народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. Берлинският диктат осакати извоюваната с толкова кръв и страдание свобода. Този абсурден и престъпен международен акт става причина за всички катаклизми на Балканите - Сръбско-българската война, въстанията в Македония и Одринска Тракия, войните през 1912 и 1913 г., въвличането на балканските държави едни срещу други в Първата световна война маркират само големите конфликти, в чиято основа са решенията на Берлинския конгрес да разпокъса един народ с хилядолетна история и култура.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Честит празник!

Прочетена 1273 пъти

facebook coment